Ve dnech 16. – 19. 11. 2023 se bude v nizozemském De Rijp konat Kvalifikační turnaj na Mistrovství Evropy 2024 v Dánsku. Český národní tým své síly poměří s reprezentačními týmy Belgie a Slovinska. V případě, že Český národní tým uspěje, zúčastní se Mistrovství Evropy 2024, po dlouhých 16 letech.

Organizátorem turnaje je mezinárodní organizace IPCH – International Powerchair Hockey ve spolupráci s místními Stichting Orange & Wheels a nizozemským národním týmem. Český reprezentační tým vysílá na akci Český PARA sport, z.s. a Česká federace Powerchair Hockey, z.s. za podpory Národní sportovní agentury, Pražské energetiky, a.s., Nadace Jedličkova ústavu. A také díky osobní podpoře obcí reprezentačních hráčů, kterými jsou Bakov nad Jizerou, Kaliště, MČ Praha 13, MČ Praha 18 a MČ Praha 19.

Powerchair Hockey v ČR
Powerchair Hockey je jediný kolektivní sport pro lidi s největším pohybovým omezením. Unikátní pravidla nejvíce podobná florbalu jsou uzpůsobena tak, aby se do hry mohl zapojit každý, kdo je schopen jakýmkoli způsobem ovládat svůj elektrický vozík. Třebaže by hýbal jen hlavou. V České republice se Powerchair Hockey hraje od roku 2002, od roku 2008 se koná pravidelná ligová soutěž.

Česká reprezentace na cestě zpátky do Evropy 
Český reprezentační tým se na návrat do Evropy intenzivně připravuje dva roky. Doposud má na svém kontě účast na Mistrovství Evropy 2005 v Itálii (6. místo) a 2008 v Belgii (7. místo). V rámci přípravy na Kvalifikační turnaj 2023 probíhají pravidelné tréninky a také se tým pod vedením reprezentační trenérky Andrey Kuncové zúčastnil dvou turnajů, a to v Belgii a Nizozemí.

Program Kvalifikačního turnaje 
Program turnaje je rozdělený na dvě části: klasifikaci a soutěž. Sportovní program se odehraje v pátek a sobotu 17. – 18. 11. 2023. Každý tým se dvakrát střetne ve vzájemném utkání s tím, že na Mistrovství Evropy postoupí pouze celkový vítěz turnaje. A jaké jsou šance českého týmu? Příprava, herní kvalita a zkušenost týmu i reprezentační trenérky mají velkou šanci, aby dovedly národní tým k úspěchu. Šance je značná, příležitost velká a český tým udělá vše pro to, aby uspěl.

Podpořte český tým 
Podpořte český tým 17. – 18. 11. 2023 alespoň na dálku, k dispozici bude živý přenos na YouTube kanálu IPCH. Herní rozpis najdete níže.