Letošní rok 2022 byl pro reprezentaci rokem, kdy se po dvou letech vrátila k běžnému provozu. Konalo se osm tréninkových setkání v lednu, únoru, březnu, květnu, červnu, září, říjnu a poslední se odehrálo v sobotu 3. prosince. Každé setkání je složeno z několika tréninkových bloků, ke kterým v červnu a září přibyla i modelová utkání v rámci kurzů pro rozhodčí. Pro tréninky bylo využito tří pražských sportovních hal – TJ Pankrác, SH VŠE Třebešín a SH Radotín. Reprezentační trenérkou pro rok 2022 byla opět Andrea Kuncová, která měla k dispozici 11 hráčů.

Vrcholem se pro reprezentační tým v letošním roce stala akce IPCH Bever Dutch Nations Cup v nizozemském Eindhovenu ve dnech 27. – 30. května. Jednalo se o oficiální IPCH turnaj určený pro reprezentace, jehož výsledky byly započítány do světového žebříčku. Pro týmy Nizozemska, Itálie, Švýcarska a Německa to byl turnaj především přípravný na Mistrovství světa, pro náš český tým šlo o turnaj testovací. Celý turnaj se odehrál podle mezinárodních regulí – před samotným začátkem tak hráče čekaly procedury jako kontrola vozíků a vybavení, a především klasifikace pro tři nové hráče a pře klasifikace pro další tři sportovce. Vzhledem k výsledkům této klasifikace se turnaj stal pro českou reprezentaci „testovacím“ i v rovině psychické odolnosti, kdy nastavená měřítka pro hráče malého vzrůstu nedovolila týmu odehrát turnaj v plné sestavě. Naneštěstí se potvrdilo, jak důležité je býti aktivní na mezinárodní scéně. I když výsledkově byl turnaj ztracen, byl okamžitě Komisí klasifikátorů zahájen proces změny hodnocení klasifikace hráčů s diagnózou osob malého vzrůstu. Nový koncept klasifikace byl do praxe uveden již v srpnu během MS.

Novou klasifikaci si s největší pravděpodobností bude český reprezentační tým moci vyzkoušet na vlastní kůži na Kvalifikačním turnaji na ME 2024, který je plánován na podzim 2023. Více informací ke kvalifikaci by mělo být známo v průběhu začátku roku 2023. Ovšem je jisté, že v případě konání, bude k tomuto turnaji směřována veškerá příprava týmu během celého příštího roku.